Principală » 2011 » Noiembrie » 1 » Biliard, un sport cu vechime
2:46 PM
Biliard, un sport cu vechime
Biliardul este unul dintre cele mai vechi jocuri cu bile, cunoscut ca joc de interior care provine din jocurile cu bile jucate in aer liber, biliardul a suferit o multime de schimbari si imbunatatiri ale regulamentului de joc dealungul timpului, jucandu-se pe o masa speciala, iar ca instrumente necesare jocului sunt bilele si tacul.
Mesele de biliard sunt de diferite tipuri ca marime si stil, ele au o adancitura acoperita cu o panza speciala pentru alunecarea bilelor pe suprafata ei, iar dungile laterale suprafetei de joc sunt acoperite cu un cauciuc special pentru a da efect bilelor care se lovesc de el . In majoritatea cazurilor lungimea mesei este de cel putin de doua ori mai mare decat latimea ei. Snooker-ul de exemplu, unde lungimea mesei este de 3,6 metri si este prevazuta cu doisprezece picioare.
Bilele de biliard sunt confectioante din fildes sau dintr-un material casant si dur, ele sunt colorate si numerotate. Bilele de la 1 pina la 7 se numesc bile pline iar bilele de la 9 la 15 sunt albe (sau jumatati cum le mai spunem noi) cu o banda colorata, duritatea, coeficientul de frecare si elasticitatea fiind foarte importante.
Tacul este confectionat din lemn de preferinta artar sau frasin renumit pentru duritatea lui. El este folosit pentru a lovi bilele in directia dorita pentru a atinge un scor mai mare. Varful tacului este din piele tare si un inel de aluminiu sau plastic care face legatura dintre bucata de piele si lemn.
In ultima vreme au aparut site-uri de jocuri cu bile precum: www.jocuricubile.ro sau joc bile .com ce va pun la dispozitie o multime de jocuri cu biliard sau jocuri asemanatoare.
Creta este folosita pentru varful tacului in special pentru cresterea frictiunii la lovirea bilei. Aceasta este folosita de fiecare data cand bila este lovita de unul dinte jucatori.
Regulament, sunt patru regulamente cunoscute de joc in biliard, si anume : bila 8, bila 9, 14.1, si Snooker, va invit sa discutam si despre acestea intr-un urmator articol.

Autor: Ada Amalia

Categorie: Sport | Vizualizări: 413 | Adăugat de: dinug | Tag-uri: Jocuri cu bile, Biliard | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: