Principală » 2012 » Februarie » 18 » Martie - luna lui Martisor si a Babei Dochia
4:10 PM
Martie - luna lui Martisor si a Babei Dochia
Martisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca prin care se celebreaza venirea primaverii.

In fiecare an, pe data de 1 martie, in prima zi de primavara, se ofera martisoare doamnelor si domnisoarelor. Martisorul este format din 2 fire impletite, unul alb si celelalt rosu. De acest snur impletit se atarna diferite obiecte mici, purtandu-se astfel ca un accesoriu la imbracaminte. El este purtat ca un talisman care ne protejeaza de rele. Martisorul este o sarbatoare veche, originile ei aflandu-se din vremea stramosilor nostri, dacii si romanii. Albul martisor simbolizeaza iarna iar rosul, primavara. De asemenea, rosul reprezinta dragostea iar albul divinitatea. In general, martisorul simbolizeaza renasterea naturii si a omului si nu intamplator aceasta sarbatoare a fost legata de prima zi de primavara. Martisorul se ofera doamnelor si domnisoarelor intre 1 si 9 martie si se poarta agatat in piept toata luna.

Zilele cuprinse intre 1 si 9 martie mai sunt cunoscute sub denumirea de Zilele Babei Dochia.

Povestea Babei Dochia este unul dintre cele mai importante mituri romanesti. Exista mai multe variante ale acestei legende. Una ar fi povestea despre Traian si Dochia. Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui Decebal, de care s-a indragostit Traian, imparatul roman. Fiind urmarita de trupele lui Traian, Dochia se ascundea pe muntele Ceahlau, impreuna cu oile. Aici este ajutata de Dumnezeu, care o transforma impreuna cu turma sa intr-un complex de stanci.

O alta legenda spune ca Baba Dochia, mama lui Dragobete, isi trimite nora iarna la rau ca sa spele lana pana se albeste. Dumnezeu o ajuta pe fata si ii albeste lana, apoi ii da cativa fragi sa-i duca babei. Vazand fragii, Baba Dochia crede ca a venit primavara si deci este timpul sa urce cu oile la munte. Isi pune nopua cojoace in spate si porneste urcusul. Dar cum pleaca de acasa, incepe o ninsoare care tine 9 zile. Ingreunandu-i-se cojoacele, Dochia le scoate, unul cate unul, pana ramane in ie. In final, Dochia moare inghetata langa oile sale, in ultima zi a urcusului, cand selasa un ger naprasnic. Zilele schimbatoare de la inceputul lunii martie sunt puse de popor pe seama Dochiei, care si-a scuturat din cand in cand cojoacele de ploaie sau omat.

Exista obiceiul ca persoanele de gen feminin sa-si aleaga baba (o zi) intre 1 si 9 martie, considerandu-se ca, dupa cum va fi ziua respectiva, asa va fi si viitorul. Daca ziua este ploioasa o sa ai un an urat, daca ninge, o sa ai un an imbelsugat iar daca e soare, unul fericit. Ziua nu se alege la intamplare ci in functie de data zilei de nastere. Daca de exemplu esti nascut pe 16, adunci 1 cu 6, deci baba e 7. Daca esti nascut de exemplu pe 29, se calculeaza astfel: 2+9 = 11 si 1+1 = 2, deci baba e pe 2.

Autor: Revista Kaufland
Sursa foto: turistu.ro

Categorie: Diverse | Vizualizări: 784 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: Martisor, Baba Dochia, Martie | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: