Principală » 2011 » Octombrie » 29 » Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
12:25 PM
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Biserica Ortodoxa ii praznuieste odata pe an pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu soborul tuturor ingerilor. Prin cuvantul "arhanghel" intelegem "mai mare peste ingeri" sau "cel dintai dintre ingeri". "Inger" inseamna "vestitor", pentru ca ingerii vestesc pe pamant voia lui Dumnezeu. Acestia sunt impartiti dupa Sfintii Parinti, in noua cete si fiecare ceata are o anumita misiune de a indeplini in cer si pe pamant. Sfintii Parinti au fixat o zi de cinstire inchinata Sfintilor Arhangheli. Aceasta zi este 8 noiembrie, pentru ca numarul 8 este simbolul vietii vesnice, iar noiembrie este o noua luna de creatie, care s-a savarsit in luna martie, ca un simbol al celor noua cete ingeresti. Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu. Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte si stau inaintea tronului slavei lui Dumnezeu. Acestia sunt: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Verahiil. Fiecare arhanghel are o anumita misiune divina de indeplinit.

Mihail, ce se talcuieste "puterea lui Dumnezeu", este voievodul ostilor ceresti si cel dintai din ceata Sfintilor Arhangheli. El poarta sabia de foc si are slujba de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor. El a condus cetele ingeresti in lupta cu Lucifer si ingerii cazuti. De asemenea, el a insotit poporul ales din Egipt in pamantul fagaduintei. El a adus cele zece pedepse peste poporul cel impietrit al lui Faraon si a adus foc peste cetatile Sodoma si Gomora. Iar la sfarsitul veacului, tot el, impreuna cu ceata arhanghelilor, va suna din trambita, va scula pe cei morti si va aduna toti oamenii la judecata, dupa marturia Sfantului Apostol Pavel.

Gavriil, ce se talcuieste "barbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie. El nu mai poarta sabia de foc, ci crin de bucurie. El este plin de blandete. Pentru aceasta a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului. Tot el a adus vestea zamislirii Maicii Domnului parintilor Ioachim si Ana. El a vestit Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul si a vestit pastorilor ca in Betleem s-a nascut Mesia. Sfantul Gavriil octoteste pe fecioare, acopera pe mame, pazeste pe prunci, duce rugaciunile celor fierbinti la Dumnezeu si aduce inapoi implinirea cererilor.

In tara noastra sunt numeroase biserici cu hramul Sfintilor Arhangheli si numerosi credinciosi care le poarta numele.

Autor: Revista Kaufland

Categorie: Crestinism | Vizualizări: 851 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavrii, Sarbatoare | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: