Principală » 2011 » Octombrie » 3 » Europa, Canada si Rusia in pericol. O gaura de ozon s-a deschis deasupra regiuni arctice
2:53 PM
Europa, Canada si Rusia in pericol. O gaura de ozon s-a deschis deasupra regiuni arctice


Pierderea de ozon de deasupra regiunii arctice a fost atat de severa in acest an, datorita faptului ca pentru prima data o "gaura" in stratul de ozon a aparu, fiind similara cu cea de deasupra Antarcticii.

La o distanta de 30 de mile deasupra solului, 80% din stratul de ozon a fost pierdut, si din aceasta cauza avem parte de ultraviolete care pot provoca arsuri si cancer de piele.

Aceasta pierdere nu s-a intamplat din cauza consumului exagerat de ozon, ci din cauza ca la altitudine mare exista substante chimice mai active.

Revista Science, Nature scrie ca "distrugerea stratudlui de ozon de deasupra regiunii artice la inceputul anului 2011 a fost comparabila cu cea din gaura de ozon din Antarctica".

Oamenii nu pot spune cu exactitate daca pierderile de ozon vor persista.

"Rezultatele noastre arata ca pierderile de ozon din regiunea arctica sunt posibile chiar si la temperaturi mult mai blande decat cele in Antarctica. Nu putem anticipa in prezent daca se va epuiza stratul de ozon", scrie in raportul publicat de Science, Nature.

Pierderea de ozon se datoreaza vremii care in stratosfera a ramas la fel de rece pentru o perioada neobisnuit de lunga, iar aerul rece se intinde pe o suprafata mai mare decat ar fi in mod normal.

Autor: Daily Mail

Categorie: Stiinta | Vizualizări: 350 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: europa, Vremea rece, Aer rece, rusia, Gaura de ozon, Canada | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: