Principală » 2012 » Aprilie » 28 » Hraneste copilul in mod sanatos
2:34 PM
Hraneste copilul in mod sanatos
O alimentatie corecta, esentiala pentru cresterea sanatoasa si armonioasa a copiilor trebuie sa tina cont de particularitatile fiecarei varste. La 1 an, de exemplu, copilul a deprins sau e pe cale sa deprinda o serie de competente: accepta sau refuza un aliment, mesteca si digera alimente de o anumita consistenta. Cand incheie primul an de viata, copilul traieste primele experiente senzoriale si gustative si degusta multe dintre alimentele consumate de parinti, care reprezinta un model alimentar pe care copilul si-l insuseste.

Din punct de vedere alimentar, copilul poate urma o dieta libera, variata. In prima copilarie, incep sa se formeze gusturile si obiceiurile alimentare, care mai tarziu vor forma stilul alimentar al adultului. Acum este momentul ca membrii familiei sa depuna eforturi pentru a ajuta copilul sa adopte un stil alimentar sanatos. Formarea obiceiurilor alimentare este influentata de mediul familial, de nivelul cultural si de relatiile din interiorul familiei. Daca familia are obiceiuri alimentare corecte, copilul va avea la randul lui un stil alimentar corect, fara excese sau carente. Intre 2 si 4 ani, prin trecerea la cresa sau mediul familial la gradinita, copilul se poate impotrivi schimbarilor alimentare, refuzand noile experiente gustative. In aceasta faza, copilul se hraneste doar cu un aliment, pentru ca ulterior sa-l refuze si sa treaca la altul, care devine preferatul lui, refuzul unei alimentatii variate fiin de regula motiv de ingrijorare pentru mama. Daca refuza temporar un aliment, este important ca mama sa nu insiste, ci sa incerce sa i-l introduca treptat in dieta, starnindu-i curiozitatea prin retete inedite. Mama trebuie sa acorde o atentie deosebita apetitului copilului, interpretand corect senzatia de foame/satietate si evitand sa-l supra sau subalimenteze. Copiii trebuie hraniti in functie de stimulii fiziologici si nu trebuie fortati sa termine tot din farfurie chiar daca nu s-au saturat. Se respecta astfel simtul de autoreglare, dezvoltat din primii ani de viata.

Autor: Revista Kaufland
Sursa Foto: euforia.tv

Categorie: Sanatate | Vizualizări: 1141 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: Copil, Dieta, Alimentatie, hrana | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: