Principală » 2011 » Octombrie » 20 » Incalzirea globala o amenintare pentru planeta noastra
9:03 PM
Incalzirea globala o amenintare pentru planeta noastra


Este indeobste cunoscut ca aerul pe care il respiram este o parte componenta a atmosferei, invelisul gazos care inconjoara Pamantul. Acest amestec de gaze constituie atat un element vital pentru existenta vietuitoarelor, cat si un invelis care protejeaza Terra de radiatiile solare. Mentinut relativ constant timp de milioane de ani, echlibrul natural al gazelor atmosferice se vede acum amenintat de factorul antropic, responsabil pentru poluarea aerului, efectul de sera, incalzirea globala, subtierea stratului de ozon si ploile acide.

Industrializarea globala din ultimii 200 de ani a provocat dereglarea de gaze necesare mentinerii echilibrului atmosferic. Arderea combustibililor minerali si a hidrocarburilor, in special a carbunilor si a gazelor naturale, a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon, dar si a altor gaze, indeosebi dupa aparitia automobilului. Dezvoltarea agriculturii a determinat, la randul ei, acumularea unor mari cantitati de metan si oxizi de azot in atmosfera. Gazele din componenta atmosferei au rolul de a retine caldura produsa de razele solare reflectate de pe suprafata Pamantului. Dar, din cauza poluarii, creste proportia gazelor numite "de sera” si intreaga planeta devine mai calda.

Consecintele dramatice:

Accelerarea incalzirii globale va antrena, in viitorul apropiat, topirea imensei calote de gheata antarctice. Deja un alsberg urias, de 3891 kmp, s-a desprins din masa de gheata, in Marea Ross. Topirea calotei antarctice ar putea duce la dislocarea unui volum capabil sa ridice nivelul global al apelor cu aproximativ cinci metri, ceea ce ar face ca zeci de milioane de oameni sa fie nevoiti sa se refugieze din calea apelor. Aceeasi soarta ar putea s-o aiba si Polul Nord, urmand ca nu peste multa vreme sa se ajunga cu barca, si nu cu sania!

Incalzirea globala va transforma si batranul continent Europa intr-un loc neprimitor. Studiul efectuat de Uniunea Europeana, cu privire la clima, a ajuns la concluzia ca, in urmatoarea suta de ani, Europa va fi un continent al fenomenelor meteo extreme, care, pe langa efectul pe care-l vor avea asupra oamenilor, vor afecta foarte grav flora si fauna existenta astazi. Se apreciaza ca pana in anul 2100 pot interveni schimbari esentiale, cu variatii de la o regiune la alta. Se pare ca in acest secol se vor produce din ce in ce mai multe indundatii, in nordul Europei, iar sudul se va afla sub dominatia caldurii toride. Din cauza fluctuatiilor de temperatura, ghetarii din Alpi se vor topi integral in cursul acestui secol, iernile geroase putand disparea complet, pana in anul 2080.

Viitorul Terrei depinde numai de noi; asta pentru ca rapoartele redactate de cercetatori ai fenomenelor climatice coincid, in mod invariabil, cu incalzirea Pamantului, din ultimii 50 de ani, cu toate consecintele ei nefaste, a fost cauzata, in principal, de activitatea omului. De aceea, se poate spune ca omenirea va avea viitor numai in masura in care Pamantul insusi va avea unul care sa fie favorabil evolutiei vietii si civilizatiei.

Autor: Terra Magazin


Categorie: Stiinta | Vizualizări: 466 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: Pericol, Terra, Gaze, Poluare, Pamant, Incalzirea globala | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: