Principală » 2011 » Iunie » 11 » SUA in decadere iar china aproape sa fie superputere
11:53 AM
SUA in decadere iar china aproape sa fie superputere



cnn.com: China este acum echivalentul expresiei "superputere aflata in continua dezvoltare", scriu jurnalistii de la CNN. Ei analizeaza toate referintele care s-au facut in ultima perioada fata de aceasta tara, laudata pentru "bravura" economica si militara.

"Dar, intre timp, apar cateva intrebari despre ascensiunea Chinei, ca de exemplu, cand vom renunta la expresia "in dezvoltare" si sa spunem, simplu, 'superputere' - mai mult decat ceea ce inseamna SUA in momentul de fata?" se intreaba, retoric, cei de la CNN.

In momentul de fata China este deja o putere in Asia - si doar India si Japonia mai ofera o competitie credibila. Analistii citati de CNN spun ca statul chinez isi dezvolta in continuu influenta globala prin politicile economice, in Africa, America Latina si Europa. pe de alta parte, insa, unii experti afirma ca, pentru a deveni cu adevarat o putere globala, o tara are nevoie atat de dominatie militara, cat si de o economie fara rival.

De altfel, in prezent, China se uita la Taiwan ca la o parte a teritoriului sau. Ba chiar a avertizat ca va folosi forta impotriva acestei insule, daca va incerca vreodata sa-si caute independenta.

Cu toate acestea, liderii militari chinezi neaga faptul ca tara lor ar incerca sa devina o superputere militara. In luna mai, generalul Chen Bingde a declarat ca fortele armate ale Americii sunt in continuare cu mult in fata Chinei, care nu are nicio intentie sa schimbe acest clasament.

Autor:
cnn.com
Categorie: Stiri | Vizualizări: 381 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: SUA, Economie, Putere, Armata Militara, china | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: