Principală » 2012 » Ianuarie » 28 » Iaurtul, un aliment necesar
3:25 PM
Iaurtul, un aliment necesar
Este gustos, face bine sanatatii, e perfect in dietele hipocalorice si e necesar pentru o alimentatie echilibrata.

Numele sau deriva probabil din cuvantul turc "yogur", dar despre originile sale nu exista date sigure. S-a nascut din lapte uitat intr-un burduf de piele, care a venit in contact cu o sursa de caldura. Laptele fermentat era folosit de popoarele preistorice; iaurtul era cunoscut de fenicieni, egipteni, greci sau romani, iar in India era un aliment de succes. In litaratura apare in "O mie si una de nopti". Cel care l-a facut faimos, studiindu-l in laborator si punandu-l in legatura cu longevitatea populatiilor bulgare care il consuma adesea, a fost microbiologul rus Ilya Ilyich Metchnikov, cercetator ai institutului Paster. Acesta a izolat pentru prima data Lactobacillus bulgaricus, una dintre bacteriile responsabile de fermentarea laptelui, ceea ce i-a adus un premiu Nobel.

Iaurtul se poate obtine din orice fel de lapte: de vaca, oaie, capra sau camila, tipul de lapte influentand de astfel continutul de grasimi si nutrienti. In medie, 100 g de iaurt contine 3,7 grame proteine, 3,2 grame grasimi, 4,6 grame carbohidrati, minerale: calciu, vitamine din grupa B, acid pantotenic, vitamina PP. Continutul de bacterii probiotice il face un aliment optim pentru flora intestinala. Acestea sunt bacterii vii, care nu dezvoltya boli si aduc beneficii pentru buna functionare a intestinului. In laptele fermentat se gasesc doua bacterii: Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus, responsabile de separarea lactozei in acid lactic si glucoza. Se pare ca aceste bacterii, impreuna cu fermentii probiotici adaugati: Lactobacillus lactis, Bifido bacterium bifidum ajuta digestia, apara organismul de infectii intestinale, refac flora intestinala distrusa de antibiotice, stres sau alimentatie necorespunzatoare, intaresc sistemul imunitar. Iaurtul alb este mai usor de digerat decat laptele; acidul lactic favorizeaza digerarea proteinelor si a grasimilor, contribuind la absorbtia mineralelor. Consumul de iaurt produce o schimbare in ecosistemul bacteriologic al intestinului nostru, deoarece diminueaza cantitatea de bacterii negative si creste flora intestinala pozitiva. Din acest motiv, iaurtul se utilizeaza in cazuri cu diaree, in afectiuni inflamatorii intestinale, in constipatie sau pentru a preveni cancerul de colon. Numeroase studii stiintifice au demonstrat cresterea rezistentei organismului in lupta cu bacterii, virusi sau ciuperci datorita consumului de iaurt. Mai ales la copii si batrani, iaurtul fortifica sistemul imunitar. Este un aliment foarte util pentru copii sub 5 ani care sufera adesea de diaree cauzata de rotavirus sau pentru persoanele care sufera de diaree in urma terapiei cu antiobiotice. Un cercetator american a demonstrat ca iaurtul consumat in timpul unui regim dietic hipocaloric favorizeaza pierderea in greutate. Studiul a fost efectuat pe 34 de pacienti obezi, care urmau un regim hipocaloric, cu exceptia ca numai jumatate dintre ei mancau 3 iaurturi hipocalorice pe zi. Dupa 3 luni, s-a observat ca aceia care consumasera iaurt slabisera mai mult, diminuand riscul de afectiuni cardiace sau diabet. Dupa parerea cercetatorului, secretul iaurtului se afla in continutul de calciu, care altereaza metabolismul celulelor adipoase, accelerand pierderea in greutate.

Autor: Revista Kaufland
Sursa foto: blog.fitnessinfo.ro

Categorie: Sanatate | Vizualizări: 419 | Adăugat de: articolenoi | Tag-uri: Iaurt, Diete, Alimentatie | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: