Principală » 2012 » Octombrie » 18 » Semne care iti arata ca trebuie sa iti schimbi salteaua
11:20 AM
Semne care iti arata ca trebuie sa iti schimbi salteaua
Ai salteaua de cativa ani si ai urmarit instructiunile de ingrijire a saltelei date de experti: ai aspirat-o si curatat-o frecvent, ai intors-o periodic atat de pe o parte pe alta cat si pe lungime, ai folosit o husa de protectie, pe care ai spalat-o saptamanal in apa cu o temperatura peste 55°C etc. Felicitari, probabil esti printre putinele persoane a caror saltea a avut parte de o grija adecvata. Insa trebuie sa recunoastem ca nicio saltea nu poate oferi pana la nesfarsit acel sprijin optim si conditiile de sanatate de care ai nevoie pentru un somn linistit.

Opinia expertilor este impartita in ceea ce priveste perioada in care trebuie sa iti schimbi salteaua, unii zic la fiecare 3-5 ani, altii la fiecare 5-7 ani, si unii chiar si la 10 ani. In cazul tau poate fi oricare dintre aceste perioade, deoarece nu depinde numai de varsta saltelei tale. Iata cateva indicii, care te pot ajuta sa te decizi daca ai nevoie de o noua saltea sau nu.

.Te trezesti cu amorteli si dureri de spate, de gat, de cap din ce in ce mai dese? Sau esti din ce in ce mai obosit, fiindca te tot zvarcolesti si nu te odihnesti destul in timpul noptii? Atunci cel mai probabil ar fi trebuit sa iti schimbi salteaua cu mai mult timp in urma. Conform studiului numit „Subjective Rating of Perceived Back Pain, Stiffness and Sleep Quality Following Introduction of Medium-Firm Bedding System” desfasurat in randul persoanelor care se plangeau de dureri de spate, acestia au raportat imbunatatiri semnificative dupa ce au dormit pe o saltea noua, inclusiv ameliorarea durerilor de spate (62,8%), ameliorarea durerilor de umar (62,4%), diminuarea rigiditatii spatelui (58,4%) si imbunatatirea calitatii somnului (64,4%) si a confortului in timpul noptii (69,6%). Aceste beneficii s-au imbunatatit in timp, indiferent de varsta, greutatea si inaltimea persoanelor. Continuarea acestui studiu a relevat si faptul ca o saltea noua are un efect benefic in ceea ce priveste reducerea nivelului de stres, datorita noptilor reconfortante.

Un alt indicator ar fi daca ai avut un somn mai linistit si mai odihnitor altundeva decat in propriul pat, ca de exemplu intr-un hotel. Sau daca in ultima vreme gasesti o pozitie mai confortabila pe canapeauna din sufragerie decat in patul din dormitor, este clar ca a venit timpul sa-ti schimbi salteaua.

Este recomandat ca in aproximativ fiecare an sa indepartezi lenjeria de pat, respectiv husa de protectie si sa efectuezi o inspectie meticuloasa a ambelor parti ale saltelei si si a partilor laterale. Daca descoperi indoituri, noduri si umflaturi, rupturi prin care partea interioara este vizibil expusa, arcuri care sunt inegale (nu neaparat care sa iasa in afara) sau denivelari, trebuie sa iti schimbi neaparat salteaua.

Trebuie luat in considerare si faptul ca pe timpul noptii fiecare dintre noi pierde lichide prin transpiratie si reziduuri corporale, respectiv matreata si piele, care pot fi un adevarat festin pentru bacterii, virusi si acarieni (conform celor de la Discovery o saltea obisnuita poate contine intre 10.000 si 100.000 de acarieni). In plus, conform Centrului Medical Langone al Universitatii New York, greutatea saltelei tale se dubleaza datorita acarienilor si rezuduurilor acestora si a scamelor provenite de la animalele de casa. Toate acestea pot conduce la dezvoltarea unor alergii. Deci daca in ultimul timp ai din ce in ce mai des dureri de gat, sau ochii rosii care iti provoaca mancarimi ori daca stranuti fara niciun motiv aparte, salteaua poate fi de vina. In plus, daca aceasta incepe sa aiba un miros neplacut este timpul sa cumperi una noua.

De multe ori cand un cuplu se muta impreuna, folosesc salteaua unuia sau celuilalt in noua locuinta. Daca utilizati salteaua pe care oricare dintre voi a folosit-o in perioada cand ati fost celibatari si dormiti prea inghesuiti, ar trebui sa luati in considerare achizitionarea unei saltele (si a unui pat) mai mare, ca amandoi sa aveti parte de un somn linistit noapte de noapte.

De asemenea este indicat sa iti schimbi salteaua daca in ultima vreme au avut loc schimbari majore ale corpului tau sau al partenerului ori partenerei (sarcina, luare in greutate sau slabire excesiva). Aditional, corpul se schimba o data cu varsta, la fel si nivelul nostru de confort. Ceea ce consideri astazi confortabil poate fi mult mai diferit fata de ceea ce ti s-a parut ca este comod acum cativa ani. Deci chiar daca salteaua nu prezinta denivelari, noduri, sau alte aspecte mentionate mai sus, atunci cand salteaua pur si simplu nu ti se mai pare confortabila este timpul pentru o schimbare.

Daca oricare dintre situatiile prezentate mai sus ti se pare familiara, concluzia este clara: este timpul sa iti schimbi salteaua, in special fiindca o periaoda mai indelungata in care nu ai avut parte de un somn revigorant, iti poate afecta sanatatea pe termen lung.

Ataşamente: Imagine 1
Categorie: Diverse | Vizualizări: 3764 | Adăugat de: SiestaBedding | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *: